VOORWAARDEN WAARAAN GIN MOET VOLDOEN
De Europese wetgeving geeft aan, net zoals bij amaretto of champagne, aan welke voorwaarden gin moet voldoen om gin genoemd te mogen worden. Gin heeft binnen de EU verplicht een alcoholpercentage van minstens 37,5%. In de Verenigde Staten is het alcohol-percentage wettelijk vastgelegd op 40%. Een tweede voorwaarde is dat de jeneverbes prominent aanwezig moet zijn, namelijk 51% bij de productie-eenheden.
HET DISTILLEREN VAN GIN: DE METHODES
POT STILLED GIN
Van de gebruikte methodes is de pot still de meest traditionele distillatietechniek. Deze techniek wordt ook wel ‘batch-distillatie’ genoemd. De neutrale graanalcohol van ten minste 96°C wordt in de pot still gedaan en ‘aangelengd’ met water voordat men er de botanicals aan toevoegt. Afhankelijk van het individuele recept wordt de alcohol voorverwarmd en voor uren of zelfs dagen met rust gelaten om te trekken. Op het juiste ogenblik start men de distillatie door warmte toe te voegen, in het geval van gin door een stoommantel onder aan de pot still. Daarna voegt de distilleerder stoom toe om de alcohol te laten koken en van zodra deze de top van de pot bereikt, vermindert hij de druk. De dampen passeren vervolgens door een zwanenhals naar een watergekoelde condensor. Het eerste deel van het distillaat, ook wel heads genoemd, is vaak onzuiver en wordt afgevoerd naar andere vaten. De pure gin volgt in verschillende niveaus tot een uiteindelijke sterkte van 80% wordt bekomen. Wanneer dit tot 60% zakt, komen de onzuiverheden opnieuw tevoorschijn en wordt dit laatste deel, ook wel tails genoemd, eveneens naar andere vaten geleid. Daarna wordt de stoomdruk opnieuw opgevoerd zodat er enkel water en resten botanicals in de pot still overblijven. De heads en tails worden dan opnieuw gedistilleerd in een andere still met lange nek en platen die de onzuiverheden verwijderen. Zo kunnen ook deze resten worden gebruikt om gin te maken. Het finale distillaat wordt gemengd met alcohol van 90% om daarna teruggebracht te worden naar het gewenste alcoholpercentage.
COLUMN DISTILLED GIN
Column distilled gin is een term die aanleunt bij de uitvinding van de Coffey still en wordt ook wel ‘continuous distillatie’ genoemd. Neutrale graanalcohol (meestal op basis van tarwe) wordt gedistilleerd tot 96%. Dit distillaat wordt vervolgens met water aangelengd tot het ideale alcoholpercentage van 60%, waaraan kruiden en specerijen worden toegevoegd. Daarna wordt er opnieuw gedistilleerd. Hierdoor komen de essentiële oliën van de botanicals vrij.
Noot:
Bij zowel pot stilled gin als column distilled gin kan de master distiller twee methodes hanteren om de alcohol te mengen met de andere ingrediënten of botanicals. Racking betekent dat de botanicals in een koperen mandje – de zogenaamde gin basket – boven aan de still gepositioneerd worden, waardoor de hete alcoholdampen de aromatische componenten van de botanicals kunnen extraheren. Bij steeping worden de botanicals onder aan de still in de spirit geplaatst om zo de botanicals te laten weken.
VACUUM DISTILLED GIN
Vacuum distilled gin wordt anders geproduceerd dan de vorige methodes. In plaats van warmte te gebruiken bij het distilleren van de botanicals gaat men koud distilleren. Bij deze methode wordt de druk boven de te distilleren oplossing verlaagd tot ongeveer −5°C. Bij deze vriestemperatuur wordt de spirit damp. Daarna wordt een soort sonde van −100°C in de still gebracht en wordt de damp opnieuw vloeibaar. De smaken van de botanicals zijn nu perfect ingebed in de spirit. Het hele proces duurt ongeveer vijf tot zes uur. Het grote voordeel van deze koude distillatie is dat er geen heads of tails zijn en dat er werkelijk niets wordt verspild. Maar de doorbraak is uiteraard te vinden in de smaak van de gin. De theorie meent dat koude distillatie de structuur van de moleculen in de botanicals behoudt en hun originele smaak waarborgt. Voorbeelden van gins die op deze manier worden ontwikkeld zijn Sacred Gin en Oxley Gin.
4 commentaires
ehozeyecihb
elaweanbav
xQeHifwqyP
JIRWvoLwNYZ
iugzQbCkqO
QAuZkVHg